Účinky extraktov Amarantu na mikroorganizmy
Autor/autori: Patrícia Mikulová, Nina Nemčíková
V poslednej dobe sa stáva amarant, slovensky Láskavec, a výrobky z neho viac využívanými nielen v potravinárstve ale aj vo farmácii, či v kozmetike. Jeho liečivé účinky sú vhodné najmä pri liečení zápchy, pri prevencii rakoviny hrubého čreva a pri hemoroidoch. Používajú ho ako športovci ako výživovú jednotku pre rast svalov. My sme sa rozhodli zistiť, aké učinky majú extrakty amarantových semiačok na mikroorganizmy. Pokusy sme sa vykonávali na črievičkach, kvasinách a plesniach. Výsledky sme skúmali pod
školským mikroskopom. Neskôr sme skúmali, či má olej z amarantových semiačok, výluh z amarantových semiačok a tinktúra z nich a tak isto, či samotné semiačka majú antioxidačné účinky. Tieto pokusy boli robené pomocou fehlingovho roztoku. Výsledky týchto pokusov sme uvideli v našom projekte.