Faktory ovplyvňujúce rýchlosť premeny laktózy na kyselinu mliečnu
Autor/autori: Júlia Štupáková, Jarmila Paučová
Minulý rok sme v projekte „Pravda o mlieku“ skúmali kvalitu vybraných druhov mliek . Tento rok sme sa rozhodli na projekt nadviazať a pozorovať, ktoré faktory ovplyvňujú zmenu PH mlieka. Projekt sme rozdelili do dvoch častí.
V prvej časti sme sledovali proces premeny laktózy na kyselinu mliečnu v závislosti od obsah tuku v mlieku, obsahu laktózy , tepelnej úpravy mlieka (UHT úprava, pasterizácia ,prevarené mlieko ,mlieko bez tepelnej úpravy ) a po pridaní mliečnych baktérií (Lactobacillus acidophillus, Bifido bacterium BB12 a enzýmu chymozínu) pri izbovej teplote 20-22° C .
V druhej časti projektu sme sa venovali vplyvu teploty na rýchlosť premeny laktózy na kyselinu mliečnu vo vzorkách čistého mlieka , mlieka po pridaní enzýmu Chymozínu, a po pridaní mliečnych baktérií Lactobacillus acidophillus, Bifido bacterium BB12 . Pozorovanie sme robili pri teplotách 4° C, 25° C,40° C, 50 °C a 70° C.
Namerané výsledky sme graficky znázornili a vyhodnotili. Na základe výsledkov sme sa pokúsili zistiť optimálne podmienky pre premenu laktózy na kyselinu mliečnu.